Kedinizi Tuvalete Alıştırmak

Kedinizi Tuvalete Alıştırmak

Kedinizi Nasıl Tuvalet Eğitirsiniz?
İlk günden yapmanız gereken neler olacak diye düşünüyorsanız, o da yavru kedinize nasıl tuvalet eğitimi vereceğinizdir.
 
 
1. Tuvalet Kabı...
Yavru kedinizin içine girebileceği bir plastik tuvalet kabıyla başlayın. İçinde hareket edebilecekleri kadar büyük ve kenarları çok yüksek olmayan ürünleri tercih edin. Böylece tuvaleti geldiğinde kolayca içine girebilir ve tuvaletlerini yapabilirler. Minik yavru kediler için küçük kutular mevcuttur, ancak yavru kedi o kadar hızlı büyür ki, onu aldıktan hemen sonra kum kutusunu değiştirmeniz gerekecektir. Kum kabını değiştirdiğinizde, bazı yavru kedilerde bu olumsuz sonuç verebiliyor ve yeniden eğitmeniz gerekebiliyor. Bu nedenle uzun süre kullanmayı planladığınız bir kutuyla başlamak daha iyidir.
 
2. Tuvalet için uygun yer...
Mutfak veya giriş holü gibi evinizin yoğun trafik alanına koymayın. İdeal tuvalet kumu koyma yeri genelde herkesin tercih ettiği banyolardır. Banyo diğer yerlere nazaran daha az girilen yer olduğu için tercih edilebilir. Önemli bir detay ise kedi kumunun yerinde büyük değişiklikler yapmayın. Yerini değiştirmeniz gerekiyorsa bunu asıl yerinden ufak ufak uzaklışarak günlere yayarak yapın. Birden alıp bambaşka yere götürmeyin. Yavru kedilerin bu kafasını karıştırır ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
3. Kedi kumu seçimi...
 Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok kedi kumu türü vardır ve çoğu kum türü, çoğu genç veya yetişkin kedi (8 aylık veya daha büyük) için uygundur. Toz, kedilerin akciğerlerini tahriş edebileceğinden, mümkün olduğunca tozsuz bir altlık seçin. 
 
4. Kedinizi Kuma Alıştırmak...
Yavru kediyi eve getirir getirmez, kedi kumunun kokusuna ve hissine alışabilmesi için onu kutuya koyun. İlk seferinde tuvalete gitmese bile orada birkaç dakika geçirmesine izin verin. Yavru kediyi yemek yedikten, uyandıktan sonra veya kendini rahatlatması gerekebileceğini düşündüğünüz herhangi bir zamanda kutuya koymaya devam edin. Ayrıca, kum dışında başka bir yere çömelirse, onu hemen içine koyun.
Bazı kedi yavruları, kum kutusunun amacını hemen anlayacak ve ek bir tuvalet eğitimi gerektirmeyecektir. Diğerleri, anlamadan önce kuma günde on defaya kadar yerleştirilmelidir.
Kedilerin atıklarını gömmek için kullandıkları kazma hareketini yavru kediye "göstermekten" kaçınmalısınız, çünkü bu onları korkutabilir.
 
 
5. Ceza Değil Ödül Verin...
Yavru kedi kum kutusuna alıştıkça ve tuvaleti olarak kullanmaya başladıkça, her gittiğinde onu okşayarak ve rahatlatıcı sesler çıkararak onu övün. Onu kum kabındayken disipline etmeyin, yoksa kum kabıyla cezayı ilişkilendirmeye başlayabilir.
Kediniz kum dışında bir yere isteneyen birşey yaparsa onun o yaptığı şeyi koklamasına müsade edin. Uzaklaştırmaya çalışmayın. Koklamasına izin verip onu nazikçe alıp kum kabına koyun. Böylece bir dahaki sefere nereye gideceğini bilsin.
Onu cezalandırmak için asla bir yavru kediye ufakta olsa vurmayın veya bağırmayın. Bunu yaparsak onun korkamsından başka birşeye sebep olmamış olacağız.
 
 
6. Birden fazla kedi için ayrı kum kabı...
Mümkünse, evinizdeki her kedi için bir kedi kumu bulundurun. Bunun olması onların kendi alanlarına sahip olma hissi uyandıracak ve daha rahat olacaklardır.
 
 
7. Kumu her tuvaletten sonra temizleyin...
 Kedi yavruları kirli alanlarda kendilerini hissetmezler. kumu temizleyip belirli aralıklarla değiştirmezseniz, yavru kedi çişini yapmak için halı gibi daha temiz bir yere yapma ihtimali vardır.
İlk birkaç hafta boyunca kum kabını sık sık değiştirerek küçük bir miktar dışkı bırakabilirsiniz. Bu, yavru kedinin kutunun ne için olduğunu anlamasına yardımcı olur.
Haftada bir kez, kum kabı içindekileri tamamen boşaltmanız ve kapsamlı bir temizlik yapmanız gerekecektir. 
 
8. İstenmeyen olay yerini temizleme...
 Yavru kediniz veya kediniz tuvaleti kum kabı dışında bir yere yaptıysa, o alanın tamamen temizlediğinizden ve tüm idrar veya dışkı izlerini çıkardığınızdan emin olun. Bu, aynı alana tekrar yapmasına engel olacaktır.
 

 

0 Yorum

Bu Konuya Bir Yorum Bırak