Kedi Davranışı Yaşla Nasıl Değişebilir?

Kedi Davranışı Yaşla Nasıl Değişebilir?

Kedi Davranışı Yaşla Nasıl Değişebilir?
Kediler yaşlandıkça sadece görünüşleri değişmekle kalmaz, davranışları da değişebilir. İşte yaşlandıkça değişebilen bazı şeyler.
Tıpkı insanlar gibi kediler de yaşlandıkça değişir. Bu yüzden kedinizi gerçekten tanımak ve kişiliğinde ve alışkanlıklarında değişiklik olup olmadığına bakmak çok önemlidir.

 
Aşağıda, bir kedinin davranışının yaşlandıkça değişeceği yollardan birkaçı verilmiştir. Tüm kedilerin aşağıdaki değişikliklerin hepsini sergilemeyeceğini unutmayın. 
Davranıştaki Değişikliklerin Nedeni Bilişsel Bozukluk Olabilir...
Kedi Bilişsel Bozukluğu (FCD), kedinizi yaşlandıkça etkileyebilir. 10 yaşın üzerindeki bazı kedilerde bu durum gözükebilir. Bu nedenle evcil hayvanınızın davranışında belli bir yaş üstüne çıkınca mutlaka daha sık kontrol etmeye başlayın.
FCD ne yapar? Kedinizi çeşitli şekillerde etkileyerek davranış ve/veya duygusal durumda değişikliklere yol açabilir. Örneğin, belirtiler depresyon veya kaygı içerebilir. Kedinizin bazı şeyleri eskisi gibi hatırlayamadığını veya eskisi kadar kolay hareket edemediğini fark edebilirsiniz.
İyi haber şu ki, kedinize FCD teşhisi konulursa ona yardım etmek için yapabileceğiniz şeyler var. 
Ya FCD Değilse?
Elbette, kedinizin yaşlılığındaki yeni davranışlarının nedeni Feline Bilişsel Bozukluk olabilir, ancak kedinizin eskisinden farklı davranmasının başka nedenleri de var. Başka bir deyişle, illa ki FCD dir diye birşey söylenemez.
Yaşlı bir kediyi etkileyebilecek bazı durumlar ve bunun sonucunda ortaya çıkabilecek belirtiler şunlardır:
İştahtaki değişiklikler diş problemlerinden kaynaklanabilir.
Aktivite seviyesindeki azalma veya hareket etme zorluğu artritten ( eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durum) kaynaklanabilir.
Tuvaletini yaptığı kap dışında bi yere idrara çıkma veya dışkılama, hipertiroidizm, artrit veya böbrek hastalığı gibi durumlardan kaynaklanabilir.
Sonuç olarak şudur ki: Kedinizin garip davrandığını fark etmeye başlarsanız, görüş almak  için veterinerinizle konuşun. Evcil hayvanınızın semptomlarını ve davranışlarını tartışın, böylece kedinizin daha iyi hissetmesine ve evin içinde daha kolay hareket etmesine yardımcı olabilecek gerekli ilaçları veya değişiklikleri önerebilir.
Orta yaş üzeri Kedilerdeki Davranış Değişikliklerinden Bazı Örnekler;
Geceleri Daha Aktif Olmak
Kedilerin biraz can sıkıcı olabilecek gece alışkanlıklarına sahip olmaları çok yaygın olmasada, kediniz yaşlılığında geceleri normalden daha aktif hale gelebilir. Kediniz gece yanınızda değilse ayrılık kaygısı olabilir, bu yüzden yalnız hissetmemesi için sizin yatağınızda ya da en azından kendi kedi yatağında uyumasına izin verin.
Kedinizin geceleri daha aktif olmasının bir başka nedeni de daha sık tuvalete gitmesi gerektiğidir. Yaşlandığında duyularını kaybetmesi, gitmesi gereken yere ulaşmasını zorlaştırabilir. Yaşlı kediniz geceleri aktifse, özellikle çok miyavlıyorsa, bu, karanlık bir evde hareket etme yeteneğini etkileyebilecek bir görme veya işitme kaybı belirtisi olabilir. Veterinerinizle ilgili tıbbi sorunları eledikten sonra, kaygısını hafifletmek ve yolunu bulmasına yardımcı olmak için birkaç gece lambasını açık bırakmanız yeterli olabilir.
Tuvalet Kabını Kullanmamak
Yaşlı bir kedi tuvaletini kabının dışında bi yere yapabilir, ancak bunu bilerek yapmıyor. Bu yüzden onu cezalandırmayın. 
Bunu düzene sokmak adına bir süre evin bir kaç yerine daha kolay erişilebilen tuvalet kapları koymak harika bir çözüm olabilir. Böylece kedinizin tuvalete gitmesi gerektiğinde uzağa gitmesine gerek kalmayacak. Ayrıca yaşlı bir kedinin içeri girip çıkmasını kolaylaştırmak için tasarlanmış kutuların seçilmesi de önerilir.
Bir kedinin kutunun dışında idrar yapması veya dışkılamasının diğer nedenleri arasında diyabet, böbrek hastalığı veya idrar yolu enfeksiyonu gibi tıbbi durumlar olabilir.
Ses ve Davranıştaki Değişiklikler
Feline Bilişsel Bozukluk, yaşlı kedinizin daha sesli olmasına, gün ve/veya gece boyunca daha fazla miyavlamasına neden olabilir. Ayrıca çok fazla adım atmaya başlayabilir ve kafa karışıklığı veya oryantasyon bozukluğu belirtileri gösterebilir. Bu durumda, tahmin edilebilir rutinler ve programlar uygulamak, kedinizin daha rahat hissetmesine yardımcı olmak için harika bir yol olabilir.
 
Normalden daha fazla miyavlama, kedinizin işitme duyusunu kaybettiğini,rahatsızlık veya ağrı yaşadığını gösterebilir. Kediniz eskisinden daha fazla miyavlamaya başladıysa bir veteriner tarafından muayene edilmesi iyi bir fikirdir.
Yaşlanan Kedinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz?
Yaşlanan kedinize yardımcı olmak için atabileceğiniz birkaç basit adım var. Yukarıda bahsedildiği gibi, davranış değişikliklerine neden olan altta yatan tıbbi problemler olup olmadığını anlamak için endişelerinizi bir veterinerle görüşmeniz çok önemlidir. Varsa, veterineriniz reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar veya evcil hayvanınıza zarar veren herhangi bir fiziksel sorunu çözmek için prosedürler önerebilir.
Yaşlı kedinizin rahat ve memnun hissetmesine yardımcı olmak ister misiniz? İşte onun için yapabileceğiniz bazı şeyler:
Onu düzenli olarak, örneğin her gün veya haftada birkaç kez fırçalayın, özellikle de kendini eskisi kadar iyi temizlemiyorsa - kedi davranışında yaşla birlikte meydana gelebilecek başka bir yaygın değişikliktir. Bu bakım seansları, cildinin ve tüylerinin pürüzsüz ve yumuşak kalmasına yardımcı olacaktır.
 

0 Yorum

Bu Konuya Bir Yorum Bırak