Kedinizin Asla Yememesi Gereken Yiyecekler

Kedinizin Asla Yememesi Gereken Yiyecekler

Kedinizin Asla Yememesi Gereken Yiyecekler
 
Kediler ailenin bir üyeleridir ve bu nedenle, yemekler dahil her şeyi onlarla paylaşmak genellikle doğal görünür. Ancak mamasının yanı sıra tabağınızı onunla paylaşmak kedinizin sağlığına zarar verebilir. Onunla yiyeceklerinizi paylaşmadan önce mutlaka Kedinizin Asla Yememesi Gereken Yiyecekler listesini bilmeniz ve oluşturmanız gerekmektedir.
Bazı kediler belirli bir gıda maddesini sorunsuz bir şekilde tüketebilebiliyor fakat başka bir kedi aynı şeyi tükettiğinde kusma, ishal veya diğer olumsuz şeyler çıkabiliyor. Bunu akılda tutarak, evcil hayvanınızın diyetine herhangi bir yeni insan gıdası eklemeden önce mutlaka veterinerinizle konuşmanız her zaman iyi bir fikirdir.
Kedilerin kaçınması gereken insan yiyecekleri listesinden birkaçı;
Alkol: Alkol içeren içecekler ve yiyecekler evcil hayvanlarda kusma, ishal, solunum güçlüğü, koma ve ölüm gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
Maya içeren ekmek hamuru:  Mayalı hamur kedinizin sindirim sisteminde gaz birikmesine neden olabilir . Bu, potansiyel olarak ölümcül bir durum olan mide şişkinliğine ve hatta bükülmeye neden olabilir. 
Çikolata: Çikolata, evcil hayvanlar için toksik olan ve kusma, ishal, titreme, nöbet ve ölüme neden olabilen metilksantinler (özellikle teobromin ve kafein) adı verilen maddeler içerir . Kedinizin Asla Yememesi Gereken Yiyecekler listesinde önemli yer alır.
Kahve: Kahve, çikolata gibi metilksantin kafein içerir ve bu nedenle yukarıda listelenen aynı etkilere sahip olabilir. 
Turunçgiller: Limon, portakal, greyfurt gibi turunçgiller, kedilerde sorunlara neden olabilecek sitrik asit ve uçucu yağlar içerir. Sapları, yaprakları, kabukları, meyveleri ve tohumlarının hepsinden kaçınılmalıdır. Küçük miktarlar muhtemelen sadece mide rahatsızlığına neden olurken, büyük miktarlar ise ishale, kusmaya ve merkezi sinir sistemi depresyonuna neden olabilir.
Hindistan cevizi eti ve hindistan cevizi suyu: Taze hindistan cevizi sütü ve eti, evcil hayvanlarda sindirim sorunlarına neden olabilir, ancak küçük miktarların ciddi zarar vermesi olası değildir. Hindistan cevizi suyu, evcil hayvanlar için güvenli olamayacak kadar yüksek potasyum içerir, ancak hindistancevizi yağı bazı kedi derisi sorunları için yardımcı olabilir. Bunu bütünsel bir çare olarak kullanmadan veya kedinizin diyetine dahil etmeden önce veterinerinizle konuşun. 
Günlük Süt: Bir çok kedinin laktoz intoleransı olduğu ve süt ürünlerini (süt, peynir , yoğurt) uygun şekilde sindiremeyeceği için sindirim sorunlarına neden olabilir . En güvenli yaklaşım, bunlardan tamamen kaçınmaktır, ancak veterinerinize laktoz içermeyen bir alternatifin kabul edilebilir bir tedavi olup olmadığını sorabilirsiniz.
Üzüm ve kuru üzüm: Bunların evcil hayvanlar için zehirli olmasının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, kedileri (ve köpekleri !) üzüm ve kuru üzüm beslemenin böbrek yetmezliğine yol açabileceğine dair kanıtlar var . 
Fındık: Badem, ceviz ve diğer kuruyemiş türleri, kedilerde sindirim rahatsızlığına ve hatta potansiyel olarak pankreatite neden olabilen yağlar ve katı yağlar bakımından zengindir . 
Çiğ yumurta: Çiğ yumurtalar Salmonella bakterileri ile kontamine olabilir . Enfeksiyon belirtileri kusma, ishal ve ateşi içerir. Çiğ yumurtalar ayrıca kedilerin cilt ve kürk sağlığı için önemli olan biotini emmesini engelleyen bir enzim olan avidin içerir.
Çiğ veya az pişmiş et: Çiğ yumurtalara benzer şekilde, çiğ veya az pişmiş et, Salmonella ve E. coli bakterileri ile kontamine olabilir . Uzmanlar, çiğ et bazlı diyetler tüketen evcil hayvanlarda sıklıkla gastrointestinal belirtiler (tipik olarak ishal) gördüğünü söylüyor. 
Çiğ balık: Çiğ et ve yumurta gibi çiğ balık da gıda zehirlenmesine neden olan bakterileri taşıyabilir.
Tuz: Büyük miktarlarda, tuzlu ve tuzlu yiyecekler evcil hayvanlarda kusma, ishal, titreme, nöbet ve ölüme neden olabilir. 
Bazı sebzeler ve otlar: Soğan, sarımsak, pırasa, yeşil soğan kedilere özellikle zararlı olan mide-bağırsak problemleri ve kırmızı kan hücrelerine bile zarar. Sarımsaklı ekmek gibi bu sebzeleri ve otları içeren yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. 
Ksilitol: Ksilitol, sakız ve şeker gibi paketlenmiş ürünler evcil hayvanlarda kusma, uyuşukluk ve karaciğer yetmezliğine yol açabilen yaygın bir tatlandırıcıdır. 
Kediler Çilek Yiyebilir mi?
Çilekler kediler için toksik olarak kabul edilmez, ancak bu onları evcil hayvanınızın diyetine eklemeniz gerektiği anlamına gelmez. Çileklerin genellikle kedilerin yemesinde bir sakınca görülmemiştir. Ama yine de devamlı vermek önerilmez. Belli aralıklarla verilebileceği uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Çileklerin sağlıklı kediler için güvenli olduğu düşünülmektedir . Yani kedinizin bir sağlık durumu (şeker hastalığı gibi) varsa bu genel kural geçerli değildir. Her kedi farklıdır ve bir kedinin sisteminin iyi tolere edebileceği şey, başka bir kedi için sorunlara neden olabilir. 
Kediler Elma Yiyebilir mi?
Kedi Uzmanları, elmaların kediler için güvenli bir yiyecek olarak kabul edildiğini söylese de akılda tutulması gereken bazı uyarılar var.
 

0 Yorum

Bu Konuya Bir Yorum Bırak